another tag!

ketepi semua…ade tag yang perlu diselesaikan dari Nida..

Y O U … C A N … O N L Y … T Y P E ……O N E … W O R D !
N O … E X P L A N A T I O N S !

1. Yourself: cute!
2. Your boyfriend :akii
3. Your hair:black
4. Your Mother: Garang
5. Your Father: kurus
6. Your Favorite Item:watch
7. Your dream last night: nothing
8. Your Dream Home: mansion
9. The Room You Are In: cold
10. Favorite colour: orange
11. Your fear: snake
12. Where do you want to be in ten years : Macca’
13. Who you hung out with last night: no one
14. What You’re Not: popular
15. Your Best Friend: happy
16. One of Your Wish List Items: rich
17. Your Gender:female
18. The Last Thing You Did: eating
19. What You Are Wearing: baju kurung
20. Your Favorite Weather:cloudy
21. The Last Thing You Ate: nasi Lemak
22. Your Life: great
23. Your Mood: happy
24. Who are you: secret
25. Who Do You Want To Tag: sumijelly

giler sibuk aku hari ni…

siyes…aku sibuk.

lar…korang kena percaya jugak. hari ni memang aku sibuk!

sibuk sangat-sangat la…

sibuk men fesbuk.

sibuk cari kerja kosong.

sibuk baca blog orang.

sibuk tengok movie.

kan? aku dah cakap dah aku sibuk! korang takmo percaya.

oklah..aku sedang menyibukkan diri ni.

sekilas : pening kepala otak aku!

Kau mau pegi mana Bai?

Seorang lelaki bergerak dengan penuh susah payah…bergesel dengan semua penumpang bas yang berdiri bersesak-sesak tu.  sampai sahaja ke depan., lelaki itu mencari konduktor bas. Lelaki itu cuba bertanya, keadaan di dalam bas yang tidak menentu, suasaa yang bising menyebabkan suaranya kurang didengari. Tapi, bukan itu yang dipedulikkan oleh konduktor tersebut. Dia menolak lelaki itu kebelakang, sebab kat depan ni selalunya wanita yang akan berdiri. Lelaki-lelaki harus berada di belakang. Seorang wanita comel sedang berdiri memegang tiang, memerhatikan insiden yang kurang enak itu. Dah la, soalan tidak dijawab, di tolak pula ke belakang. Pemandu bas yang melihat perkara itu cuba bertanya “Mau ke mana bai?” panggilan ‘Bai’ itu selalu digunakan kepada lelaki-lelaki seperti ini  yang sebenarnya warga asing. Tapi pakaian dia nampak smart okey!

Lelaki tadi menjawab “I don’t know, i just came and want to ask him” Pemandu bas tadi diam. Mungkin sebab lelaki itu speaking kot! Lelaki itu ke belakang kerana di suruh oleh konduktor itu dan dia berdiri di belakang wanita comel tadi. Sebelah wanita comel tadi berdiri seorang lelaki melayu. Kompem punya melayu, selalu tunggu bas kat Minlon dengan wanita comel tadi.

“Where do you want to go?” tanya lelaki Melayu tadi cuba bermesra dengan lelaki yang dipanggil ‘Bai’.

“……..#%&&^&% …………” jawab lelaki itu.

“Oh that is far-far away” balas lelaki Melayu itu tadi. Okey, lelaki Melayu itu tadi telah cuba membantu lelaki ‘Bai‘ tadi. tindakan yang murni walaupun tidak berapa pasti betul atau tidak kata-katanya itu.

Wanita comel itu hanya mendengar dan kemudian memandang konduktor bas tadi. Dia sedang berbual dengan pemandu bas “Ada ka kau tanya mau pegi mana? “ kemudian dia ketawa dan tertoleh ke arah wanita comel tadi. Tawanya terhenti. Wanita comel itu hanya senyum melihat konduktor tersebut.

Sampai ke destinasi….wanita comel itu turun dan tidak menoleh langsung ke arah pemandu bas itu yang memberikan sampul surat miliknya yang di letakkan di depan kerana tak cukup tangan untuk memegangnya sejak menaiki bas tadi. “Terima kasih”

Dia berlalu dan berfikir, Beginikah sikap mereka melayan pelanggan / penumpang sebagai pekerja? Sangat mendukacitakan.

-END-

sekilas : orang akan menghormati kita jika kita menghormati orang lain.

korang prasan tak?

beberapa perkara yang mungkin korang perasan atau tak dalam blog aku ni…

1) ini adalah entry ke-5 aku hari ini.

2) aku jarang citer pasal mak ayah aku dalam blog aku.

3) aku tak pernah cakap aku cantik, tapi selalu prasan aku comel

4) aku mesti cite yang best2 jer pasal My Cinta..sebab kalau dia baca yang tak best, mesti dia suh aku benti blogging.

5) aku asik cite nak tunggu gaji, tapi bila dah gaji aku tak cite pun.

okey…terima kasih kerana perasan atau tak perasan.

sekilas : bosan weyh nak tunggu kul 5 petang!

Apabila lelaki memegang beg tangan wanita.

lelaki sebelah kiri tu namanya Azam, perempuan di sebelahnya nama Shira.

ok…aku tipu je tu. dua-dua bukan nama sebenar. Bukan kawan aku. bukan ader kaitan dengan aku.

aku teringat satu note dari kawan aku kat FB. Bencinya tengok bila lelaki pegang beg tangan wanita. Yang gf tu mengada-ngada nak suh bf pegang kenapa. berat sangat ke beg ko tu. Pls la, itu beg wanita. kita seharusnya pegang apa yang menjadi milik kita. Lebih kurang macam tu la pengisian note dia tuh. aku pun ingat-ingat lupa.

then bila aku nampak lelaki ni pegang beg gf dia…aku terus curi-curi snap. aku rasa lelaki cina sebelah aku prasan perbuatan terkutuk aku ni. aku buat bodo jerk!..bf ni memang pegang beg tu since dia ada kat luar tren lagi. sampai dah masuk tren..kena berdiri. dan dapat duduk stil pegang lagi. yang gf berlenggang kangkung dengan memakai dress yang cantik itu. ye ar..cantik dowh dress die. dia patut nek keta..bukan LRT. huhuhu…

takde apa-apa pun dengan gambar ni. cuma teringat apa kata kawan aku tu. dah pegi sambung buat kerja ko tu!

sekilas : My Cinta pun penah pegangkan beg daku..tapi kejap je kan.. kan… kan..

 

Hari ini

– Kak Umie jadi Kogila

– Lily pentingkan Azim daripada latihan menari dia.

Fazli Faizul sibuk cari duit nak kawen.

– Paan belanja aku kopok lekor.

– Aku tak keluar duit untuk beli makanan.

– Aku sejuk.

– Aku sibuk fotostat sijil tapi mesin fotostat macam cib*i

– hari ni makan kopok lekor ngan roti telor bawa daripada rumahku.

– aku bosan.

– aku malas.

– sila baca lagi sekali dari atas.

sekilas : ape? biarla…

Roda keretapi ‘terbakar’

Betul! ini kejadian yang berlaku baru-baru ini (weekend yang lalu)  ketika aku dan Julie ingin keluar bersiar-siar di Kuala Lumpur bersama kekasihnya, Fazrul. Kalau korang yang memang dah tahu, aku kan tinggal di Bangi. So, Bila tinggal kat Bangi bererti aku tinggal dengan kakak aku. bila tinggal ngan kakak aku itu sekali pakej dengan abang ipar aku dan anak-anak buah aku.

okey stop story bout them. ini kan blog aku! jadi, sebab aku duduk dengan dorang (sambung balik, bongok tul aku ni)…aku terpaksala mintak tolong kakak aku tu untuk antakan aku yang ‘hot’ ni (sila rujuk entry ini) ke stesen KTM yang berdekatan. aku ingat KTM Bangi lagi dekat…rupanya dia kata jauh..so, dia anta aku kat KTM…cuba teka mana??? cepat……

KTM KAJANG. lembab tul korang ni nak pk. aku tak pernah pun berada kat tempat itu seumur hidup aku. Siyes (tapi penah je time akak aku anta laki dia)…so, aku berjalan kaki kira-kira jam ….aku tak ingat…okey pukul 2 petang!. Lepas akak aku blah. aku mula konpius dengan jalan tu. Walaupun aku lalu betul-betul sebelah rel ketapi (dipisahkan dengna pagar hijau berlubang-lubang) aku rasa jauh je nak pi ke tempat / kaunter KTM tu. Sebelah kiri rel, sebelah kanan semak samun yang tinggi…renek, rendah..yang sewaktu denganya. Belakang semak ada rumah setinggan. tak dapat dipastikan sapa penghuninya.

Lebih kurang 5 minit berjalan sambil bermain sms dengan kakak aku nak kompomkan betul ke tempat tu. kalau malam-malam jalan situ, mesti aku kene culik sebab aku terlalu comel. lepas tu aku nampak jejantas berwarna putih. hati aku berbunga riang…aku berlari-lari anak dengan slow motion…diiringi muzik hindustan seperti baru berjumpa kekasih hati setelah 10 tahun berpisah. sampai kat kaunter…ada nota yang ditinggalkan untuk aku..aku rasa itu memang untuk aku. sebab seme orang tak baca nota tu. aku je.

Nota itu tertulis : “REHAT 2.00  – 3.00 Petang.”… Aku seluk beg, amik wallet buruk aku. RM50….muka dah monyok!! Aku gi Machine layan diri tu. “Wang kertas RM10 ke atas untuk pembelian lebih dari satu tiket” ….hahahahaha…aku gelak bodo kat situ. duit aku RM50 la mengom!!

Aku dail no tepon My Cinta…luahkan perasaan yang dia tak berapa nak layan aku. agaknya boring kot…tapi nampaknye dia tetap layan. pe benda aku cite ni…. pastu, aku call Julie…”woit, aku takde duit kecik. aku ade RM1.10 sahaja duit syiling.”….itu antara bait-bait perbualan la..banyak lagi aku sembang…tu yang buat melambung bil tepon aku tuh. padahal kejap lagi nak jumpa dia.

Last-last aku beli tiket ke Serdang Rm1.10. Mujur…aku jumpa Julie kat situ..then dia belikan aku tiket ke KL Sentral.

okey ini baru nak masuk part  Roda ketapi terbakar…huhuhuhu….panjang pulak mukadimah nyer…

Tunggu julie kat Serdang pun dah cukup menyesakkan…ramai giler manusia nak keluar bersiar-siar menaiki pengangkutan awam ni. Dorang ni tak mampu beli kereta ker?? issh…..!! aku pun tak mampu…

Bila Julie sampai…aku bagi warning jangan berada di sebelah lelaki itu….sambil menjeling. bau badannya sangat tidak tertahan oleh hidung aku. Maafkan aku wahai abang..kau sangat mendukacitakan. terus menaiki tren yang sampai. terima kasih ekrana menggunakan perkhidmatan KTM…terlalu ramai orang….

Sampai di Bandar Tasik Selatan. Aku ada bau lagi…tapi ni bau lain. “aku rasa aku bau benda terbakar. macam plastik kot” Julie hanya mengangguk lembut seakan malu dengan aku.

“Kepada semua penumpang, di minta turun sekarang kerana roda terbakar” ……..pengumuman ini setelah aku bersuara dengan Julie okey.

Memang betullah deria bau aku sangat pantas. hahaha….semua berpusu keluar. agaknya dorang ingat kebakaran besar kot. aku tengok ada 2-3 orang staf bawa fire extinguisher (alat pemadam api)…tayar roda terbakar di gerabak no 1…dan aku berada di gerabak 4 ke 5 macam tu la…kira jauh juga bau tu sampai ke hidung aku. Maka ramai lar orang di luar tren tu. Aku dan julie cuba mencari berita sensasi dengan menjenguk-jenguk roda tu.t ak nampak pun. last-last kami bergambar jer kat depan ketapi tu….

Dan di sini juga ada supervisor tak rasmi….

aku rasa dia adalah orang yang memantau stesen ni..dia tengah undercover tu…jangan kaco!

kitorang kene seberang…pastu nek tren dari seberang lar…tu pun tak paham ker? pastu naik tren yang sampai..ader lebih 30 minit jugaklah tunggu…(ko rasa aku tipu tak?) aku ingat bas Metro je ader orang terjerit-jerit..“Masuk dalam lagi–masuk dalam lagi…orang nak masuk ni” ..kat KTM pun ada taw! tapi kali ni memang seksa! berpeluh-peluh jugak la aku ngan julie dalam tu. sampaikan ader wanita di sebelah ku sesak napas dan hampir pitam…aku siap bagi minyak cap kapak aku lagik. maybe dia susah nak bernapas..dia asik minta “plastik..nak plastik” dapat plastik dia benapas guna plastik…macam pelik je ayat aku ni.

Lagi plak..”jemur seharian pun ade bau lagik” merujuk kepada tangan-tangan yang memegang tiang di tengah-tengah..bayangkan depa-depa ni tinggi sah-sah aku berada di bawah haruman ketiak yang belum tentu serasi dengan hidung aku. terpaksa bertahan sehingga sampai KL Sentral.

ok…cerita aku dah abis! korang percaya tak cerita aku, roda keretapi terbakar??? tak percaya sudah..ade aku kesah? END.

sekilas : menunggu Iela uplod gambar! lambat tul.