sekilas
a simply life

Roda keretapi ‘terbakar’

Betul! ini kejadian yang berlaku baru-baru ini (weekend yang lalu)  ketika aku dan Julie ingin keluar bersiar-siar di Kuala Lumpur bersama kekasihnya, Fazrul. Kalau korang yang memang dah tahu, aku kan tinggal di Bangi. So, Bila tinggal kat Bangi bererti aku tinggal dengan kakak aku. bila tinggal ngan kakak aku itu sekali pakej dengan abang ipar aku dan anak-anak buah aku.

okey stop story bout them. ini kan blog aku! jadi, sebab aku duduk dengan dorang (sambung balik, bongok tul aku ni)…aku terpaksala mintak tolong kakak aku tu untuk antakan aku yang ‘hot’ ni (sila rujuk entry ini) ke stesen KTM yang berdekatan. aku ingat KTM Bangi lagi dekat…rupanya dia kata jauh..so, dia anta aku kat KTM…cuba teka mana??? cepat……

KTM KAJANG. lembab tul korang ni nak pk. aku tak pernah pun berada kat tempat itu seumur hidup aku. Siyes (tapi penah je time akak aku anta laki dia)…so, aku berjalan kaki kira-kira jam ….aku tak ingat…okey pukul 2 petang!. Lepas akak aku blah. aku mula konpius dengan jalan tu. Walaupun aku lalu betul-betul sebelah rel ketapi (dipisahkan dengna pagar hijau berlubang-lubang) aku rasa jauh je nak pi ke tempat / kaunter KTM tu. Sebelah kiri rel, sebelah kanan semak samun yang tinggi…renek, rendah..yang sewaktu denganya. Belakang semak ada rumah setinggan. tak dapat dipastikan sapa penghuninya.

Lebih kurang 5 minit berjalan sambil bermain sms dengan kakak aku nak kompomkan betul ke tempat tu. kalau malam-malam jalan situ, mesti aku kene culik sebab aku terlalu comel. lepas tu aku nampak jejantas berwarna putih. hati aku berbunga riang…aku berlari-lari anak dengan slow motion…diiringi muzik hindustan seperti baru berjumpa kekasih hati setelah 10 tahun berpisah. sampai kat kaunter…ada nota yang ditinggalkan untuk aku..aku rasa itu memang untuk aku. sebab seme orang tak baca nota tu. aku je.

Nota itu tertulis : “REHAT 2.00  – 3.00 Petang.”… Aku seluk beg, amik wallet buruk aku. RM50….muka dah monyok!! Aku gi Machine layan diri tu. “Wang kertas RM10 ke atas untuk pembelian lebih dari satu tiket” ….hahahahaha…aku gelak bodo kat situ. duit aku RM50 la mengom!!

Aku dail no tepon My Cinta…luahkan perasaan yang dia tak berapa nak layan aku. agaknya boring kot…tapi nampaknye dia tetap layan. pe benda aku cite ni…. pastu, aku call Julie…”woit, aku takde duit kecik. aku ade RM1.10 sahaja duit syiling.”….itu antara bait-bait perbualan la..banyak lagi aku sembang…tu yang buat melambung bil tepon aku tuh. padahal kejap lagi nak jumpa dia.

Last-last aku beli tiket ke Serdang Rm1.10. Mujur…aku jumpa Julie kat situ..then dia belikan aku tiket ke KL Sentral.

okey ini baru nak masuk part  Roda ketapi terbakar…huhuhuhu….panjang pulak mukadimah nyer…

Tunggu julie kat Serdang pun dah cukup menyesakkan…ramai giler manusia nak keluar bersiar-siar menaiki pengangkutan awam ni. Dorang ni tak mampu beli kereta ker?? issh…..!! aku pun tak mampu…

Bila Julie sampai…aku bagi warning jangan berada di sebelah lelaki itu….sambil menjeling. bau badannya sangat tidak tertahan oleh hidung aku. Maafkan aku wahai abang..kau sangat mendukacitakan. terus menaiki tren yang sampai. terima kasih ekrana menggunakan perkhidmatan KTM…terlalu ramai orang….

Sampai di Bandar Tasik Selatan. Aku ada bau lagi…tapi ni bau lain. “aku rasa aku bau benda terbakar. macam plastik kot” Julie hanya mengangguk lembut seakan malu dengan aku.

“Kepada semua penumpang, di minta turun sekarang kerana roda terbakar” ……..pengumuman ini setelah aku bersuara dengan Julie okey.

Memang betullah deria bau aku sangat pantas. hahaha….semua berpusu keluar. agaknya dorang ingat kebakaran besar kot. aku tengok ada 2-3 orang staf bawa fire extinguisher (alat pemadam api)…tayar roda terbakar di gerabak no 1…dan aku berada di gerabak 4 ke 5 macam tu la…kira jauh juga bau tu sampai ke hidung aku. Maka ramai lar orang di luar tren tu. Aku dan julie cuba mencari berita sensasi dengan menjenguk-jenguk roda tu.t ak nampak pun. last-last kami bergambar jer kat depan ketapi tu….

Dan di sini juga ada supervisor tak rasmi….

aku rasa dia adalah orang yang memantau stesen ni..dia tengah undercover tu…jangan kaco!

kitorang kene seberang…pastu nek tren dari seberang lar…tu pun tak paham ker? pastu naik tren yang sampai..ader lebih 30 minit jugaklah tunggu…(ko rasa aku tipu tak?) aku ingat bas Metro je ader orang terjerit-jerit..“Masuk dalam lagi–masuk dalam lagi…orang nak masuk ni” ..kat KTM pun ada taw! tapi kali ni memang seksa! berpeluh-peluh jugak la aku ngan julie dalam tu. sampaikan ader wanita di sebelah ku sesak napas dan hampir pitam…aku siap bagi minyak cap kapak aku lagik. maybe dia susah nak bernapas..dia asik minta “plastik..nak plastik” dapat plastik dia benapas guna plastik…macam pelik je ayat aku ni.

Lagi plak..”jemur seharian pun ade bau lagik” merujuk kepada tangan-tangan yang memegang tiang di tengah-tengah..bayangkan depa-depa ni tinggi sah-sah aku berada di bawah haruman ketiak yang belum tentu serasi dengan hidung aku. terpaksa bertahan sehingga sampai KL Sentral.

ok…cerita aku dah abis! korang percaya tak cerita aku, roda keretapi terbakar??? tak percaya sudah..ade aku kesah? END.

sekilas : menunggu Iela uplod gambar! lambat tul.

2 Responses to “Roda keretapi ‘terbakar’”

  1. hahahaha..tergelak sesorang baca entri neh..
    bila part bau yg menyenangkan tuh!
    memang setuju sgt sgt tak tahan napas dibuatnye!

  2. hahaha….memang tarik napas dalam lar…huhuhu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: