HOLiDay TiME..

yeah..dah boleh balik rumah..dah start cuti —>> tapi cuti ni untuk aku dulu la kan. sebabnya ada rakan-rakan lain yang sedang sibuk menyiapkan tesis..ada jugak yang sedang sibuk kat bilik editing..dan ada jugak yang tengah study sebab ada final exam…alhamdulillah..semalam aku dah selesai anta saimen kat en. norman dan berjimba-jimba ngan kawan2 di atas bukit..bukan buat apa pun bergambar.tapi, aku tak dapat nak upload pic tu sekarang. sebab ada dalam laptop iela. nantila..esok2 ke aku upload…aku tengah sakit pewot ni. arini dah start senggugut..pergh..layan tido besh ni..ciao dulu la..bye~~!!

Advertisements

personaliti azmir

aku ni takdela raijn sangat membaca. tpi time2 gh buat saimen ni, aku trasa macam takde idea maka aku pun buka blog dan membaca blog orang. dan antara blog yang aku suke kunjungi blog iela ngn blog azmir. hahaha…dak 2 orang ni memang suke update blog. so, aku memang suke baca la kan…

dalam pos azmir yang terbaru, ada kengkawan yang kata azmir ni garang. dan dia turut memberi beberapa personaliti diri dia yang dia amik dari buku Dr. Fadzilah kamsah yang telah dipinjam daripada Wak Dol. errm..aku nk jawab dalam komen dia..tapi panjang sangat personaliti itu, jadi aku membuat keputusan kalau azmir rasa nak tahu persepsi kawan2 tentang personaliti yang dia senaraikan tu, die leh baca blog aku…

aku pun bukan lah kenal rapat giler babs ngn azmir..sekadar kawan yang biasa-biasa je. kalau orang bertanya pada dia “siapa Norfa tu?”, mungkin azmir boleh menjawab “ooo itu kawan aku satu universiti” mungkin….terpulang pada di untuk menjawab apa…dan berikutnya adalah personaliti yang kononnya banyak persamaan dengan dia…silakan membaca azmir..

– Berfikiran jauh dan berwawasan (aku tak nafikan..ko mmg ada angan2 yang banyak)
– Mudah ditawan kerana sikap baik (mungkin jugak…sebab kak ayu suka sangat dengan ko yang memang baik)
– Berperangai lemah lembut (satu lagi sikap ko yang masayu suke sangat…die slalu cakap “baiknye azmir tu, lembut je kalau bercakap. suke kak ayu tengok dier”. bukan membodek..hakikat yang ko boleh tanye sendiri pada dier kalau ko tak malu)
– Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood (kadang-kadang aku pun tak menjangka perangai ko yang satu ni..sebab aku pun bukan bestfriend ko..aku tak dapat nak describe..maybe ader kawan2 lain leh tolong)
– Idea yang terlalu banyak di kepala (itu aku setuju…macam-macam benda ko nak buat..kalau kau ada banyak masa..ko mesti buat…tapi dahulukan yang penting dulu ye)
– Bersikap sensitif (sensetif…itu aku tak pasti..sebab kadang2 kalau kwan2 bahan ko..ko buat derk jer..err..sorry la kalau aku salah. mungkin jauh di sudut hati ko terasa..dan rasanye aku memang setuju ko sensetif…adala part2 dier..hehehe)
– Otaknya aktif (sentiasa berfikir) —(sama je dengan banyak idea tu kan kan kan….)
– Sukar melakukan sesuatu dengan segera (boleh di terima….tapi aku tak berada di sisi ko jadi aku takleh nk kompomkan la)
– Suka menangguh-nangguh (sama je dengan yang atas tu..hehehe)
– Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik (yang ni pun aku setuju. takyah cakapla tang mana aku setuju, tapi aku rasa ko sendiri paham azmir..)
– Cepat marah & cepat sejuk (erm…cepat marah..mungkin ko marah dan cepat sejuk sebab aku teringat pasal dak2 rumah ko tu…hahha..)
– Suka bercakap & berdebat (ini pun aku terima, aku teringat camne ko nak pertahankan erti “skandal” dengan aku  time dalam bilik editing semester lepas.)
– Suka buat lawak & bergurau (yeee…ko kelakar..hahahaha…sebab tu aku panggil ko azmir “nganga”)
– Otaknya cerdas berangan-angan (ko je yang tahu…ko suke berangan atau tak)
– Mudah berkawan & pandai berkawan (ini ko tere..ko memang pandai dapatkan kawan..banyak clicks..sebab tu ade ketikanya jangan kenalkan kawan kite kat orang..hehehe..jgn marah eh..)
– Orang yang sangat tertib (memang tertib kalau bercakap..sopan je..aku setuju…leh wat menantu la..)
– Pandai mempamerkan sikap (sikap aper aku tak sure..sikap yang hipokrit or what? mungkin hanya ko je yang tahu azmir..)
– Mudah kecil hati (sama macam sensetif tadi)
– Mudah kena selsema (ini aku tak tahu..sebab aku jarang jugak jmp ko kene selsema..)
– Suka berkemas (tapi dalam kete ko sibut jugak aku tengok..boleh pakai ke ni..kene tanye dak2 rumah ko ni)
– Cepat rasa bosan (no komen…)
– Sikap terlalu memilih dan cerewet (sama macam nak yang terbaik tu….kadang-kadang tak bagus juga kalu terlalu cerewet)
– Kurang mempamerkan perasaan (saya setuju..hehehe…tak tahu ko tengah sedih ke..ape ke…tapi klu ko dah mula bercerita..orang dah leh agak perasaan ko time tu camne..hati2..)
– Lambat nak sembuh apabila hati terluka (yeee….ini tak dapat dinafikan..bertahun jugak yer. tapi dah lepas tu lepas la…)
– Suka kepada barangan berjenama (entah….ye kot..hehehehe. ape barang berjenama ko pakai eh..senaraikan…)
– Mudah menjadi eksekutif (yeaah..aku turut berdoa ko berjaya menjadi eksekutif)
– Kedegilan yang tidak terkawal (no komen..)
– Sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa yang menegur saya adalah kawan saya (itu ko yang tulis sendiri ker aper mir..hehe.tapi ko memang ramai kawan. don’t worry)

kepada azmir…aku sekadar memberi pandangan…terpulang pada rakan2 yang lain nak menilainye…

 

sekian….

survey?? wut the ****?

are Five levels in this survey.
Level 1 : Not difficult.
1. What are you wearing now?
; pyjamas..time to sleep.
2. What’s beside you?
; laptop
3. What are you doing now?
; typing this stupid question
4. Where are your siblings?
; Kuala Lipis, Kajang, Cheras Perdana, Panda Indah..is dat clear?
5. Are you okay?
; i’m okay and happy
Level 2 : Kinda difficult.
1. What do you wish you had now?
; happiness
2. Have you told someone you loved them?
; yup…
3. Last time you shouted.
; not remember la…maybe time julie menyakat nak tarik towel aku kot.huhuhu
4. Do you like/love anyone right now?
; mesti ar..
5. What are you wondering/thinking about now?
; saimen kritikal yang perlu dis udhkan dan makan..lapar ni.
Level 3 : Getting personal
1. Have you ever thought you were gay?
; aku penah cuba untuk berfikir, tapi tak boleh sebab aku pompuan
2. Have you ever wanted to tell someone how you really love him/her?
; ape benda la soalan camni..ye ar..
3. Have you regretted loving someone?
; ermm…yup
4. Would you kiss your ex-crush?
; mmmm…i think….
5. Have you loved someone, but he/she doesn’t know?
; yee…tapi macam dia dah tahu je..huhuhu
Level 4 : Get ready to spill your secrets.
1. Have someone asked you to be her/his gf/bf but you rejected him/her and felt guilty?
; yup…felt very guilty..!!
2. When was the last time a boy said ‘i love you’ to you? (family doesnt count)
; yesterday…from my boyfriend..hehehe
3. When you hear a love/slow song, who comes into your mind?
; memori cinta yang tak kesampaian..menjawab tak?
4. Have you broke someone’s heart?
; citer lama kan..pernah la.
5. Have you regret letting someone go?
; yup…tapi kena terima dan redha
Level 5 : (last level) Random.
1. Would you kiss someone 3 years from now?
; entah..
2. Do you think someone loves you?
(opposite gender)
; rasa nak pukul je org buat soklan ni…
3. Where is the best place to flirt?
; issk…klu dah halal, mana2 pun boleh tapi bukan tempat awam la.
4. Would you date someone because you like his/her looks?
; kadang2..tapi ex-bf aku dulu bukan hensem mane pun (orang kate la)
5. Would you date someone who is not hot/cute but she really loves you?
; yess…tapi takmo ar teruk sgt kan..nak sehidup semati ni. (jahat aku kan?)
—> aku suke mnjawab soklan camni, tapi rase nk pukul jer sbb soalan dier tak besh langsung..jawab jela…

kata-kata yang tiada bersuara

Bila pintu sudah tertutup
takkan tertutup selamanya
sekeras kerikil akan luluh
jika titisan air suci mengikis
tanpa henti tanpa jemu

Jangan dipandang pintu itu
biarkan saja ia tertutup
lihat nanti tembok egonya
pasti akan runtuh dan hancur
bila dia sendiri dan sepi

Pintu hanya tertutup
tapi tidak berkunci
ketuklah serulah
pasti ada yang membukanya
dan bila ia terbuka
jangan sekali dibiarkan
pintu itu tertutup sekali lagi
kerana nanti mungkin
pintu itu akan terkunci
lebih sakit jika
terkunci dari dalam.

from : e.shahril

berehat bersama keluarga

Malam minggu yang lalu, bawa awek tengok cite hantu…huhuhu..itu lagu senario tu~~!!

Hari jumaat, lepas je screening honor showcase, family aku datang untuk mengangkut aku pulang sebab pada hari Sabtu keesokkannya aku dan family nak pegi Port Dickson…Seronok tau~~!!

Dulu aku ingat, angah penah bawa gi TM resort tu time die bujang sebab dia keje kat telekom. skarang ni kitorang pegi bersama adik-beradik yang telah mendirikan rumah tangga dan beranak pinak..aku je single mingle lagik…

tapi, abang n family dia je tak pegi. maybe ada hal lain kot. angah siap ajak mertua dia join skali. tak nak ramai pulak satu sheley tu nak duduk 3-4 family..redah jela. konon2 angah belanja la tu..walhal share ngan kak ida..hahahaha

 

Kak Ida cuba posing tanpa melihatkan dirinya tembam
Kak Ida cuba posing tanpa melihatkan dirinya tembam

Sebelum bertolak, tahu jela nak uruskan anak2 lagik..ditambahkan pulak dengan mak bapak budak..atuk dan wan yang tak sesabar nak pegi..dan aku sendiri yang excited, tapi rupenya, kami semua pergi beraya dulu rumah macik aku kat senawang. lepas tu gi pulak rumah orang kawen kat seremban…jadi, kehangatan bercuti tu lenyap sekejap kerana kita masih dalam mood di penghujung rayeee..huhu dan time2 ni orang pun sibuk buat open ous, buat kenduri kendara nak kawen la, nak buka bisnes la…macam2 la kan..

 

Kalau nak ikutkan memang banyak lah gabar yang aku nak upload kat blog aku ni…tapi, nanti berat pulak orang nak buka kan. kat bawah ni aku anto sket la gambar time kat pd tu..sket jela..huhuhu

 

 

 

NExt time trasa nak pegi lagi je kan..huhuh..insyaAllah, tapi tak banyak sangat aktiviti.so aku yang penat hanya tahu tido jer dalam bilik..okla..sampai ketemu lagi..bye~!

kene tagged juga dari Satilah

well, minah ni dah lama tagged gue dgn title die ni..tapi aku tak dpt masuk page dier utk beberapa ketika..nsib baek die dah kurangkan menatang2 dlm page dier tu.kot tak makin berat la aku nk buka..

1)Berapa pasang baju raya anda tahun ni dan kaler apekah?
klau ikutkan baju raya aku sepasang…lepas tu, si dia nak aku beli baju sama warna maka aku terpaksa beli lagi sepasang..sbabnya yang mula2 tu aku dh pilih warnanya sendiri. jadi kirenya aku ader 2 pasang..coklat dan hijau (warna yg sama dgn si dia) hehehe…

2)Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
saye suke makan rendang ayam mak saya…huhuhu…itu dah memang makanan wajib time raye. klu takde rendang and ketupat memang tak sah..tpi, ku takde ketupat tahun ni, sbb guna nasi impit jerkk…ala same je kan…

Apakah biskut raya kegemaran anda?
coklat~~ hehehe..menjawab tak?? aku suke almond london, dan semua kuih yang sdap. sebab kdg2 aku tak tahu ape name kuih yg aku minat tu..kuikuikui..

Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
ikut adik beradik aku …erm..aku ader 2 kakak dan 2 abang..jadi dorg akn bagi aku RM50.darab 4..= RM200…huhuhu…itu lom kira yang macik and pacik sedara bagi..tak masok ngn kakak sedara yang baek ati…hahaha..mcm bnyk jer..itu dulu..skrg tdk lgi..spend?? huhuhu..time keje kejap dulu aku sediakan RM100 je kot..sbb time tu baru2 keje..huhuhu..pastu dak2 dtg raye sorg singgit je bagi.

Apakah aktiviti malam raya korang?
kemas rumah sudah semestinyeee…dan paling2 nyata buat rendang pada malam itu..memang smp ke pagi le nk tgk endang tu..tapi, klu kakak2 aku ader..memang aku tidur dulu.hehehe…jgn marah eh kak..

People i want to tagged
= takde sape aku nk tagged..sbb raye nk abis..tak trasa lagi kehangatannye..

p/s : satilah..aku buat ni mmg utk ko semata2..hahahaha

Gembira mendapat tahu hal ini

tapi bila nak khabarkan pada si dia, tak dapat. permintaannye untuk memberi ruang sehari dua bersendiri tidak mahu diganggu merupakan penderitaan buat diri aku. penderitaan di mana aku tidak tahu apa2 tentang dirinya sepanjang tempoh itu…rasa gelisah, sepi, tertanya-tanya…dan terkadang terlalu jauh berfikir.

aku ingat ia orang pertama yang patut tahu hal ini sebab dia banyak bagi semangat pada aku…bila aku tahu hal ni, aku teringin beritahu dia terus, tapi aku gagal hubungi dia. mcam tu sekali cara untuk menyendiri…bagi aku itu menjauhkan diri dari aku.

mungkin ada salah yang aku tidak tahu, tapi adakah ia menjadi satu kesalahan jugak jika aku ingin mengetahui salah sendiri. tak kan?? tapi, itulah yang berlaku. kalau aku tanya, tak akan ada jawapan seperti mana yang pernah berlaku sebelum ni. terima…

tak tahu la si dia, tapi aku memang sunyi. biarpun ada rakan2 tapi sesekali ingin menyampaikan satu dua berita perkembangan diri seharian. dapat sekali pun ok la ek..rindu…tak sama pemikirannya dengan aku. dan selalunya, dia akan berkata “saya harap awak faham apa yang saya buat. semuanya untuk awak”. terima…

minggu ini sememangnya minggu yang menyibukkan buat aku dan rakan2. Terlalu banyak tugasan dan perhatian perlu diberi kepada subjek2 yang memeningkan ni. dan ketikanya apabila aku sibuk, si dia menganggap aku tidak mahu melayan. dan bila ketikanya, aku ada masa…keluarlah ayat2 perli “awakkan sibuk, saya tak nak lah ganggu”…klu sibuk, takkan pulak aku boleh mesej dia kan..huhuhu. terima..

antara perkara-perkara yang perlu dilaksanakan ialah :

1) Saimen RCK – 21/10

2) Final Produk Honor Showcase “RUMAH PUTIH” -22/10 before 5pm

3) perkembangan esei “Compare and contrast film with painting in form art” –lebey kurang gitula tajuk dier..hahaha (nak kene tunjuk En. Norman. takde dateline pun nk kene tunjuk bile, tapi aku pilih tarikh ni sendiri sebab aku dh siapkan 8 page dari 15 page yang dia minta. leh la tu nk kire perkembangan esei.) – 22/10

4) chapter 1 tesis aku yang bertajuk “pengaruh elemen-elemen filem noir : kajian terhadap filem KMBM dan Kala” – 24/10 (aku kene siapkan 10-15 page..tapi aku baru siapkan 8 page, dan seriu aku memang tak tahu nak tulis aper lagi. sebabnye semua tajuk dah taip, nak merepek lagi memang tak dapat la..huhuhu)

5) resensi merangkap book review Honor Showcase (aku baru buat satu page, itu pun biografi penulis buku..huhuhu. kene buat 10 page, tapi tak tahu apa benda aku nak tulis sebab aku tak baca lagi buku tu..terok kan norfa nie??)- 24/10 before 5pm

6) exam Honor Showcase (yang kompom2 aku takkan baca apa2 sebab soalan pun tak tahu aper..buku yang 2 ketul tu memang tebal. klu ader point tajuk tu, leh gak nak selak.aku takrasa aku sorang, sebab kengkawan yang len pun tak tahu nk baca ape…)

7) screening tiap2 projek yang dah siap kul 8.15 pm – 24/10. time ni aku memang nak mengamuk..sebab esok pagi2 tu aku kene ikut family aku gi PD. so, mlm lepas screening kul 10 tu aku baru leh balik pandan..hahah..memangla tak jauh, tapi kesianla pada sesiapa yang akan menjemput aku tu. klu ayah ku yang jemput memang lagi kesian la kan. korang tak kesian dulik ar..ayah aku.

itu antara perkara2 yang bakal berlaku sepanjang minggu ni. hari ni aje pun aku dh byk abiskan masa kat fakulti siapkan RCK ngan dak2 group aku. dtg situ kul 3 petang..tak sedar buat keje tu, kuar je dah gelap sey….dak2 yang lain pun merasa teruja akan perkara itu..huhuhu. ape ntah aku merepek ni. mungkin kerana terlalu gembira beramai2 berada di situ dan menyiapkan tugasan. dah mcam buka cc la kan sebab semuanya bawa lapto dan letak atas meja…seronok jgak wat keje ramai2..bukan grup aku je ade, grup lain pun dok situ buat kje yang sama. kebetulan pulak kan.. =) selesai, dalam kul 8 jugak la kami bergerak kuar dair bangunan itu dan makan di kandang….