Men Are Hard To Pleased

The problems with GUYS:

If u TREAT him nicely, he says u are IN LOVE with him;
If u
Don’t, he says u are PROUD.

If u DRESS Nicely, he says u are trying to LURE him;
If u
Don’t , he says u are from KAMPUNG.

If u ARGUE with him, he says u are STUBBORN ;
If u keep
QUIET, he says u have no BRAINS.

If u are SMARTER than him, he’ll lose FACE;
If he’s
Smarter than u, he is GREAT.

If u don’t Love him, he tries to POSSESS u;
If u
Love him, he will try to LEAVE u.(very true huh?)


If u don’t make love with him., he says u
don’t Love him;
If u
do he says u are CHEAP.


If u tell him your
PROBLEM, he says u are TROBLESOME;
If u don’t, he says that u don’t TRUST him.

If u SCOLD him, u are like a NANNY to him;
If he
SCOLDS u, it is because he CARES for u. (Bullshit)

If u BREAK your PROMISE, u Cannot be TRUSTED;
If he
BREAKS his, he is FORCED to do so.

If u SMOKE, u are BAD girl;
If he
SMOKES , he is GENTLEMAN.

If u do WELL in your exams, he says it’s LUCK;
If he does WELL, it’s BRAINS.

If u HURT him, u are CRUEL;
If he
HURTS u, u are too ! SENSITIVE!!
& sooo hard to please!!!!!

If u send this to guys, they will swear that it’s not true…….
but if u don’t, they say u are selfish…..

The moral of the story is…… .SEND THIS TO GUYS OUT THERE ANYWAY…
Send it to girls also, gives them some laughter .

Advertisements

selamat buat semua

ai…arini keje aku ialah membuat skrip koko. aku sedang mencari bahan2 yg sesuai utk buat ksrip ni. arini 30 mei…besday Shazlie…i wanna wish to him “selamat hari lahir” siap letak kt status ym aku “semoga mencapai tahap kegilaan yg maksima” huhuhhu….itu pun die say thanks. arini 30 mei jgk…hari pernikahan k.eda. rasa sedey tk dpt pergi. pertama :jauh. Kedua :takde transport. ketiga :tgh keje….huhuhu kt terengganu mmgla cuti kan…kt Kl cuti la plk. semoga die berbahagia….sehingga akhir hayat. InsyaAllah…

td pg2 aku dtg ofis dah buat sale..hehee..kakak aku suh aku tlg jualkan gelang yg die buat tu…adela sorg dak ofis aku beli…itu pun setelah aku paksa die..hehehe jahat aku. bknlah paksa…proses pembujukan itu penting. baru la pelanggan nk beli kan..jnji jual satu.ekeke…dorg ckp slh time aku jual. ala RM10 je kot…gaji masuk baru nk beli. lgpun dorg tk berkenan ngn kaler yg ader. dorg nk kaler pink.huhuh mslhnye smlm aku gi kedai ngn kakak aku cari manik2 tu…takde plk kaler pink. nsb la kan…

hari ni 30 mei…dah 6 hari aki tk msg aku tak call aku dan tak ape2 la lagik…tak tahu la hati aku yg keras..atau die yg terlalu ego. aku phm lelaki nk nmpk diri die hebat dan berkuasa, jd aku patut mengalah. aku tak rasa pa2 sgt pun spjg ‘silence’ ini berlaku. sbb aku hepi cam biasa.cuma sesekali terpandang gambar2 die dlm hp, atau pun msg2 die yg lepas setiap kali aku kemaskinikan inbox…aku teringt dan rasa perubahan dier tu.

utk sedapkan hati aku sendiri, aku ckp die mmg ego, die masih sygkan aku dan skrg die tgh sibuk . huhuhu….relax..aku kn biasanya relax klu jd hal2 camni. poyo sey!

ingtkah lelaki itu pd aku…? aku yakin die ingt…dia bkn mcm lelaki lain. cuma die suke berdiam diri…tk nk luahkan rasa hati pd aku. aku hrp jgn terlalu lama berdiam..aku bkn seorg yg penyabar…kdgkalrasa hati ini ada tutun naiknye..jgnla smp aku teringt perkara lalu. kerana itu dpt menggugat hubungan ini.

semoga Allah memberikan aku petunjuk dlm membuat keputusan…Amin.

rasa sayang eh…

semalam aku dapat surat dari SPA untuk aku pergi peperiksaan di Putrajaya bagi penerbit rancangan gred 27 dan gred 41. aku mmg sj apply gred 41 tu, mmg la tkde degree lagik.tp entah camne leh dpt jgk gi amik exam tuh. tarikh exam tu 10 dan 11 june 2008. aku tgh berkira-kira sama ada aku patut pergi kedua-duanya atau salah satu daripadanya. kawan2 ofis cadangkan baik aku pergi dua-dua.itu peluang aku. lagipun aku ada surat. lan pun cadangkan aku mmg patut pegi. takut2 nnti tak pegi, SPA takkan terima lagi permohonan aku sbb aku pernah tak hadiri temuduga.

Smlm k.sham dok cakap “kau ni rilek je nk amik exam tu. kotakde ke beli apa2 buku nk study ke?”

aku tersengih…entahlah, nak study aper ek..mmgla semua yg dia tulis tu aku patut baca.tp jd mcm tk best jer…huhuhu mcm aku nk amik exam kt fakulti plk. takut sebenarnya. pertama, aku takde geng..keduanya aku tak pernah hadiri peperiksaan mcm tu utk kerja. jd aku kene bertenang…dan berfikiran positif. susah benarnya mententeramkan jiwa…Semoga aku berjaya nnti.yang paling penting, berdoa pada Allah dan mendapat restu daripada keluarga. mak seronok mendengar perkhabaran itu. tak salah emncuba. kalau dapt jawatan tu, biarlah setahun lagi baru terima..huhuhu

aku masih belajar…tk nk la quit sbb dpt keje kan….sayang.setahun je lagik…

apae kaitan dgn tajuk aku tu eh..rasa syg eh?? hehehe…rasa syg nk tglkan study..rasa syg klo tak pegi exam tu……k la bye…smbung kije plk…

selesai…

hari ini aku tidak lagi membuat proposal seperti hari2 yg sebelum ini. sbb pg2 td my boss dah anta seme proposal yg aku buat tu ke RTM. semoga company ni dapat tender yang dikehendaki itu. InsyaAllah…mudah-mudahan.

semalam agak busy…aku perlu print setiap proposal dan membuat 5 salinan setiaps atu. kemudian, binding…masalahnye kt ofis ni printer memang byk..cuma ia bergerak lmbt…smp printer kt dpn kau ni jahanam aku keje kan.hehehe…bkn slh aku…dah printer ni lama kan, then die suh tukar absober apentah…baru je beli ink dh abis…membazir betul…dia dh bocor agaknye..huhuhu…

smp ke pukul 8 mlm ak setel lagik. tp aku terpaksa tgglkan printer tu sbb aku kene tlg dak2 ni gi shooting yg remy suruh tu psl bdk2 men api. aku amik 3 org anak buah aku kt rmh bawa gi rmh pacik…dorg men bunga api..seronok budak2 ni…shot tu nk guna 3-4 saat je kot…tp amik jela byk2 kan..kot2 remy tk berkenan plk nnti.lepas shoot tu, kitorg gi mkn ramai2 kt arafaz..kebetulan nmpk pacik.die pun belikan makanan utk dak2 kt ofis.rasanya macik, julie n ayu kt ofis. kitorg order bubur nasi mkn ngn mcm2 lauk la…amir pun join kitorg walaupun air kosong yg die order tk smp2..hehehe cian amir…

lps mkn dorg anta ank2 buah aku blk…aku ingt nk stay ofis..tp aku call julie die kate okey..die leh setelkan..aku pn blk la…smp rmh dlm kul 11 mlm…terasa penat pulak..terus lena..smp kul 6 pagi bangun tp aku melmbt2kan bgn pagi ini…aku gi keje pun kul 10. smp ofis julie n masayu tk smp lagik.rupenye dorg blk kul 3pagi tlg macik setelkan proposal tu.kalau aku tahu…aku tk blk terus ke rmh..rasa berslh plk…itupun fauzi bgtahu sbb die dtg blk ofis mlm smlm.

arini aku tk buat pape keje..sbb seme dh setel..tggl nk kene wat skrip ngn remy…remy pun bgn lmbt td..dah bgn pun, die kene siapkan editing dier tuh. jd aku agak free la arini…takde keje betul..men game, men internet, tgk tgv..makan..huhuhu…

takde story sgt psl smlm…dan sepanjang pagi td…okla..cau!

apa pandangan anda?

aku tak tahu nk komen aper mengenai email ini.terkadang aku rasa wanita itu perlu menjaga kesihatan dan keperibadian yg murni untuk lelaki yang bergelar suami. itu hak dia utk menjado yg terbaik buat suami tercinta.dan terkadang aku merasakan si suami tidak berlaku adil jika dia hanya menyintai kerana fizikal semata2…

Baca la kalu free…..

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri…
Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.

Pembaca Semua,

Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja.

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya.

Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja,tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri.  Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan
rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik separti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan
seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Saya) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah  bukan tempat kita untuk
berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah . Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini,          fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t’jawab utk anda memperbaikinya….InsyaAllah…….

saat itu sungguh memilukan

selamat pengantin baru

 

Semalam hari persandingan a.hadi dn kak fiza…satu family aku pegi kecuali angah ngn k.sham…maklum ler yg kawin tu pun a.hadi (abg angkat aku) dn kak fiza (sepupu aku)…meriah majlis smlm..ramai kawan2 ofis a.hadi dr JAKIM dan sedara mara die dtg…

 

aku pegi naik kete kak iza (dak ofis aku) ngn abg kordi ngn khalis…dan sesat sekejap ank buah aku Ajwad…gatal nk ikut aku…tiba kt rmh a.hadi, kebetulan pulak pengantin baru smp..segak warna merah menguasai dorg…ketika melewati dorg..kitorg sempat usik2 pengantin baru tu…aku berjalan dan terus menuju pd mak. dia dh tiba lebih awl dr aku. lps tu mak nk ke Beranang pulak.ader kenduri lg kt sane…aku amik kamera pd kak ida dan amik gambar a.hadi berarak ke khemah…

sedang aku amik2 gamabr terpandang aku pd seorang lelaki memakai baju kameja biru muda…lelaki itu ialah Atong…ye, mestila die dtg. kenduri a.hadi kawan sepejabat. lg plak a.hadi pun sggup dtg kenduri dia jauh2…dia pun sibuk bergambar….dlm bergamabr die sempat menegur..

“hai” aku membalas bunyi yg sama.

“dtg dgn sape?” tnye die. “dtg dgn budak ofis” perlu ke aku jwb dgn satu family skali dtg..huhuhuhu

selesai aku amik gambar aku bg kamera pd kakak aku dan menuju ke meja di aman kawan2 ofis aku duduk. smp pada julie..die mencuit aku dan menunjuk ke arah atong dan ister. Bahagiakan…sambil memegang anak yang comel, bersama isteri. perasaan ini terus merundum…entah kenapa…

aku buat2 tak nmpk walaupun sesekali mata mengerling. bacaan doa bermula…aku sibuk melayan ank buah aku, Iskandar  yg tak reti duduk diam. tiba-tiba, danial pulak nk ke tandas…cepat2 aku bawa masuk ke dlm rmh a.hadi (mcm rmh aku plk) tnpa memikirkn org yg memandang..aku cari tanda. selesai urusan aku..aku bg danial pd kak ida..sbb dorg dah nk gerak blk. aku terus amik makanan. td perut aku lapar..selepas melihat beberapa perkara, aku tkde selera sgt nk mkn.

time2 tu aku mcm perlukan seseorg tu ajak bersembang dn luahkan rasa di hati.tp tkt ahu pd saper…. aku terus makan semeja ngn rozie dan haider..lps mkn aku ajak masayu bergambar kt meja pengantin. dan terus menunggu giliran utk bergambar di atas pelamin. time tu terpandang lg aku pd suami isteri atong ngn miza bersama ank mereka…entah kenapa mata aku berair…apatah lg melihat persandingan a.hadi..aku kawal. terkeluar soalan dariapda julie..

“kau sedih tgk a.hadi kawen ke tgk atong dan family die?”

aku tk tahu nk jawab aper..tp tersentuh hati melihat kebahagiaan org lain. dan entah bile ia akan dtg pd aku. aku pulang dengan pelbagai fikiran di kepala aku….smp rmh aku kuar blk utk jmp shazlie…satu lg hal jd…aku bawa kete angah sbb kebetulan kete shazlie ader workshop. lepas isi minyak (die la yg isikan), tiba2 enjin kete takleh start. teringt kata ayah, bateri keta tu nk mampos…huhuhu…mmg betul sangkaan aku. mahu atau tidak lelaki yg bernama shazlie ini mendahulukan duitnye utk beli bateri kerete tu. entah apela nasb aku arini..tak psl2 termkn budi org…aku rasa berslh dan terasa mcm tk nk buat pape lg..dan aku terdiam smbil berfikir…apa yg aku fikirkan?? entahla…biarlah…

arrgghhhh…aku sdg sibuk uruskan proposal ni…

oklah..aku nk smbung buat keje ni….

semua ni macam tak masuk akal

aku boleh jd giler kerana bermain dengan perasaan sendiri. entahla….dari dulu smp skrg aku selalu tersepit. dan tatkala aku membuat keputusan utk stay…aku pasti gagal…aku tk dpt nafikan tp itulah yg berlaku.

ssh sebenarnya apabila sesuatu perkara itu melibatkan hati dan perasaan.

smlm call aki 2-3 kali tak berangkat…aku pn tk tahu knp. pdhal arini sabtu..bkn ader kelas pun. msg tk bls…ader la kejap die msg aku time aku kt ikea…oh ye..semalam, aku gi ikea ngn julie n masayu. kitorg nkc ari hadiah utk bg pd a.hadi. esok hari sanding die kt rmh lelaki kan..so, kongsi duit ramai2 ngn dak2 ofis ni uk beli hadiah. pemergian aku ke sana tkdela plk aku berihau pd aki..entah…kawin a.hadi yg aku dhbgtau dia sikit punye lama dan ader 2-3 kali sebelum ni pun die tak tahu. sbbnye aku kate nk beli hadiah utk a.hadi die leh kate utk ape??? cmne la aku tk terasa…entahla…biarkan jela sehingga ia tumbuh lebih besar lagi perasaan yg sibut ni.

blk dr ikea..kitorg mkn pecel lele kat kedai khalis..lama tk jmp dier.perkhabaran baru yg kitorg bawa.keda nk kawin. die seronok dgr dan jak pegi lagi.aduh..jauh ler…nk pegi camne.klu dulu a.hadi tk kawen lagik..kompom die ajak kitorg ramai2 pegi sane. sebut psl k.eda…aku ader gk bgtahu kt aki psl k.eda kawin…bunyinye camni la…”ingt tak k.eda yg dok t’ganu tu?” dia jawab “kenapa dgn die” “hujung bulan ni die nk kawin. 30 mei” dan ia dibalas dengan “so?” hahahaha sakit plk ati aku…salah ke aku maklum kan berita gembira pd dier…klu bkn sbb die kenal k.eda tu skali..aku tk bgtau la…tp die kenal..sbb k.eda tula aku ade tmpt berteduh waktu die bawa aku gi t’ganu kawin kawan dier tu…hei…ape punye org daaa….

dan sebut psl a.hadi…baru mlm td jgk dok citer2 ngn julie n masayu kenangan sikit2 dengan die dulu. mcmane a.hadi tlg aku tenangkan jiwa yg kaco saat aku kena tggl kt tepi jln ngn a.anep pd pukul 12 tgh mlm…hahaha kami merenung bintang di langit sepanjang mlm…pegi mkn..karaoke dlm kete sekuat hati mcm atr kitrog ni dah takde rasa ap2 lg dah…giler saat tu..dan satu pengalaman yg hanya a.hadi dan aku je tahu…dan smp skrg klu aku ingt, aku malu dgn a.hadi..i’m a bad girl…dan td die baru call…bertanye pd aku, tk pegi kenduri kt rawang ker? aku ckp tak..knp? sejak kawin ngn korg kajang ni..(sedara aku) asal ader kaitan dgn k.fiza —kenduri ker, dia akan tanye aku…huhu tahu la kite sedara a.hadi…

dan dia tanye sarapan aku pg ini..

aku jwb “mee goreng”…

dia kata ” ader tk org makan megi sup pg2 ni?” hahaha…apa la a.hadi ni..itu kalo sengkek giler ader le org tala megi pg2…”dulu time a.hadi belaja slalu mkn megi sup pg2..nikmat dier..bestt…”

aku jwb “zaman belaja, zaman bujang a.hadi dh lepas..no megi diwaktu pg lagik”

aku kata lagi “takde lagi zaman merenung bintang di langit” dan ia di balas “sape kate takde..ade..boleh lagik klo norfa nak..kite masih leh layan boling, tgk wyg, tgk bintang, makan aiskrim smbil jln, kene tggl ader org dtg amik”

time tu aku terasa die masih ingt lg kenangan kami…jauh di sudut hati aku..aku sygkan lelaki ini yg memahami segala sudut perasaan aku. tp, kami bkn ditakdirkan utk bercinta dan sehidup semati..jodoh die bkn dgn aku. kerana itu mungkin tiada perasaan cinta yg timbul dlm hati aku. mungkin sygnye aku kerana die ku anggap sbg abg yg dpt melindungi aku dan yg lain. cuma ada ketikanye terasa seperti aku ditgglkan oleh die..tiada lg yg akan mengmabil berat seprti die..tiada lg yg dpt membantu aku di saat aku memerlukan seseorg…dia 1 dlm seribu utk aku temui…lelaki ini sgt baik pd semua org..semoga k.fiza menghargai kurniaan Tuhan memiliki seorang suami sebaik dia. dan bertuah la mereka berdua kerana memiliki pasangan yg serasi…bahagialah hendaknye (eceh..statement mcm haram..nk sedih je aku ni)

dan dan tu aku teringt kat Faris…lelaki itu dah bahagia…mendapat seorang cahayamata….teringt jgk aku pd atong..lelaki itu jgk dpt seorg putera….teringt aku pd anep..ape kisahnye…lynn bgtahu die ader terserempak dgn a.anep dan lelaki itu kirim salam dgn aku. aku hanya ingt pd dier..tp klo kenangkan hubungan kami..sakitnye hati…itulah atr lelaki yg terlalu menyakitkan hati aku…sehinggakan aku pernah bermasam muke dgn a.hadi ekrana dier…tp aku biarkan berlalu…dan aku hanya teringt kerana die juga lelaki yg byk membantu aku…terima kasih aku ucapkan…

sekarang….aku hanya melihat mereka….dan kdg2…melepaskan peluang itu pd aku memebri kebahagiaan pd yg lain. jelas terbuki bkn aku jodoh mereka…aku tk ditakdirkan lagi utk berkahwin ketika ini….

aku hanya mampu tersenyum sdgkan jauh disudut hati aku……….