SEMAN a film by Mansor Puteh

3314708966_d1b193a7af

 

synopsis

“SEMAN focuses on a young Malay man, Osman or Seman who, trying to find meaning in his life, decides to recollect his past experience and the history of his family. The film is told in a series of vignettes showing the past, present and future (imaginary) episodes in the life of Seman, which highlight his personal angst and the plight of his family, as a representation of the Malay society. Filmed in a home-video style with shaky and unconventional camera angles.”

click this link http://www.skrinfilem.blogspot.com/

p/s : The director Mansor Puteh will be in attendance for Q&A

Geng-geng kecilku

What the day today…. =)

I’m happy coz dapat meluangkan masa bersama anak-anak buah aku yang sangat comel and nakal. Biasalah budak-budak kalau dah ramai, macam-macam hal dorang ni buat.

 

Let me start my story from yesterday..

Aku sampai Kajang rumah Kak Shila dalam kul 1030 malam. Perut memang tengah lapar. Kebetulan abg ipar aku baru je jemput mak dari rumah. Mak tido Kajang. Aku pun buka pekung di dada…bahawa aku tak makan lagi dan lapar..hehehe…abg ipar aku dengar terus dia tanye, nak makan char kueh teow tak.. aku terus setuju. Pucuk dicita ulam mendatang..poyo jer nak buat peribahasa…tapi, penyudahnya aku makan nasi goreng Thai, sebab kueh teow dah abis. Apalah maknanya kan…huhuhu…

Aku dah tengok anak buah aku yang baru..nama dia Muhammad Zulfadli..lebey kurang gitu la. Kakak aku pun sebenarnya tak betul-betul decide nama tu. Tapi, Nampak gayanye macam die berminat dengan nama tu. Aku pun pelik tiba-tiba nak ader Zul kat depan.huhuhu…

12

 

Baby secara logic dan normalnya memang comel la kan…so kata camne pun, takkan aku nk jawab tak comel plak bila orang tanye. Well, nampaknya aku telah upload dulu gambar baby baru ni sebelum ibu dia sendiri meng’updet’ kat dalam blog dia. Wakakaka…kasihan itu kakak…sabar yer..ade masa gi la rumah mak..dapat ler kak Shila updet blog…

 

Sampai rumah..banyak benda baru la yang aku baru tengok kan..huhuhu. komputer kat rumah memang aku dah pernah tengok…gi bilik aku…ayah aku dah suh Paksu aku pasangkan kipas gantung kat atas siling..hehehe…so dua-dua bilik dah ader kipas siling…pastu lampu yang kat siling tu terus melekat kat dinding. Then, kat toilet plak dah pasang satu lagi paip. =) improvement..ekekeke…ntah pape ntah aku ni.kemudiannya internet (sekarang sedang mnggunakan khidmatnyer..) laju…huhuhu…ader katil kat bawah..ayah kata katil tu arwah macik aku punye. Actually, memang nampak semak la kat bawah tu…baek letak kat bilik atas..senang citer ayah aku nak tido atas katil tapi dia malas nak naik atas..boleh..kene tambah bilik kat bawah ni..(bila la agaknye tu..huhuhu)

5

 Pagi ini aku bangun awal…heheh…nak basuh baju sebenarnya. Semalam aku bawa balik baju kotor satu beg. Alang-alang kan…bawa jela…time aku sidai baju tu, baru aku rpasan motor abg ipar aku…dia datang aisng nan kakak aku. Kak Ida bawa keta dia nek moto…lepas abg ipar aku tukar moto cam Harley tu..aku ader dengar dia jual balik motor u beli yang lain..ceh..aku baru pes time tgk ar ni..kasi snap sket tunjuk kat korang..huhuhu….

3 4

 

lepas tu dok melayan TV kejap..pergh..memang aku teruja la dapat TV..ader astro plak tu. Pastu ala-ala ngantok..tido kejap…kejap sangat la…then kul 10 dah siap-siap nak kuar ngan kakak aku..nak gi Times Square. Budak-budak ni nak tengok Upin & Ipin…hehehe…aku memang tak gi tengok la citer ni ngan sesapa sebab memang dah janji ngan budak-budak ni nak tengok sekali.

 

Excited…sampai sana dalam kul 1030 pagi. Awal pagi, keta tak banyak sangat. Parking pun mudah nak cari. Nak beli tiket wayang pun tak beratur lagik. Takde orang lagi ler waktu tu. Aku ngan anak-anak buah aku seramai 5 orang tengok Upin ngan Ipin. Kakak aku ngan laki die..tengok citer Street Fighter..pergh..citer katun takmo layan..konon-konon nak bercinta 2 orang la tu..huhuhu….

 7 6

21

Kitorang kuar panggung dulu, sebab show start awal 30 minit dari akak aku. Pas dia kuar wayang. Gi beli McD untuk anak-anak ni ha..jangan citer pasal Boycott eh..huhuhu….balik rumah dah sampai kul 3petang. Akak aku bagi duit suh gi beli makanan..tapi aku kalau dah samapi rumah memang berat la sket nak kuar…Dia pas semayang nak gi DBP beli buku latihan untuk anak-anak dia…sah-sah ler aku tak gi..buat ape nak ikot..huhuhu…

 

Erm…yang pastinya aku gembira hari ini bersama mereka… =)

 

Sekilas : senyum melihat gelagat anak-anak buah aku terutama Anis..comel bangat!! (sorry ler takde review pasal movie ini..huhuhu)

Pulang

di tepi kota ini
ku merasa sangat sepi
berdiri di atas karang
ku kenang wajahmu

berikan aku waktu
‘tuk berlabuh ke pelukmu
sadarkan semua niatmu
dan jangan tinggalkan aku
jangan tinggalkan..

aku ingin pulang
aku ingin pulang
berikan doamu
agar aku pulang

aku ingin pulang
aku ingin pulang
berikan sayapmu
agar aku pulang

aku ingin cepat pulang
aku ingin cepat pulang
berikan sedikit waktumu
untuk tetap menunggu
tetap menunggu..

baby you said your all that i need
baby you said you make me complete
just come back home
just come back home to me

20070412185814_homesweethome

 

sekilas : Aku Ingin Pulang!

bla and bla…

 

abcd0001

En. Ezwan sedang ajar bounce ball…aku?? tgh buat la tu….

 Sepanjang kelas animasi pagi tadi, aku berharap sangat waktu berputar dengan cepat. Rasa bosan.. dan paling penting MENGANTUK sangat-sangat…semalam tidur dalam kul 2 jugakla..tapi bila dah sampai rumah aku tidak pulak terus beradu di atas tilam. Masih boleh membuka laptop dan meng’updet’ blog

Erm…hari ini aku rasa takde mood betul dalam kelas. Apa en. Ezwan cakap pun aku tak dengar. Sesekali main YM dengan Anira pastu ngan Azizul dengna rambut pacak dier tu. Pastu aku men sms dengan kakak aku…

“Wei bdk, jgn ko lupa bw intenet ngan laptop. Aku nk pinjam. Ko blk kan, ko duk ar umh akk jap, jg Danial. Hahaha”

 

Sukahati dia je nak suh aku jaga anak dia..ingat aku balik bercuti panjang agaknya…Tapi pasal internet tu, aku try ckp ngan dak-dak ni…nampaknye macam dorang resah gelisah jer..Iela smp tak nak kawan ngn aku la gamaknye..hahahah…yela…aku tak bawa……huhuhu….kesian kat iela nanti..nak buat saimen ye..ekekeke…akak aku tu pun satu…dah berpantang tu buat cara pantang jela..nak internet la plak..sekeh kang!!!

InsyaAllah, kalau takde ape-ape hal malam ni aku balik Pandan. Hehe..seronok plak..sebab balik nanti bukan balik saje2..tapi jumpa ngan mak ayah (padahal siap leh webcam lagik) dan anak-anak buah aku yang ku sayangi….Kak Ida balik KL hari ni…esok nak bawa anak-anak dia gi tengok Upin & Ipin kat KLCC.

klcc8am

KLCC ini lah yang bakal ku jejak kaki esok..huhuhu

Klu ader kesempatan nak gi rumah Kak Shila la tengok anak buah ku yang baru ini…hehe camno la muke dier…ader mcam aku tak..hahahaha!!!

 

 

Lihat dan nilailah sendiri…

Aku dapat email ini dari member aku. maybe korang ade sebarang komen tentang perkara ini…nilai lah sendiri…

 

Monday, January 12, 2009
Kes 1

Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dari Kampung Titi Serong, Jalan Kuala Perlis,

merupakan pemuda pertama yang didapati bersalah kerana gagal menghadiri PLKN,

pada 11 May 2005. Beliau didakwa dengan sengaja mengingkari notis bertarikh

9 Julai 2004 yang memintanya melaporkan diri di Kem Dusun Resort, Kuala Nerang, Kedah.


Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang merupakan seorang daripada empat beradik

kepada seorang ibu tunggal, telah berhenti persekolahan selepas tamat pelajaran

tingkatan dua SMK Syed Alwi di Kayang. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang bekerja

mengambil upah membuat bendang secara harian untuk menanggung ibu dan dua adiknya,

memilih untuk menjalani hukuman penjara. Abangnya pula (21 tahun) dilaporkan

berada di Melaka bagi mencari pekerjaan, dan dua orang adiknya berusia 16 dan 15 tahun.

Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dilaporkan oleh akhbar The Star sebagai meminjam RM7

aripada ibunya untuk menghadiri kesnya di mahkamah.

Majistret Wan Norzanuar Wan Ahmad menjatuhkan hukuman penjara 14 hari atau RM600 ke atas

Ahmad Harizal selepas dia gagal membayar denda berjumlah RM600. Ahmad Harizal yang

kesempitan wang telah memilih untuk hukuman penjara 14 hari.

Kes 2

Pelakon Diana Danielle Danny Beeson (gambar), 17, tidak akan mendaftar

menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) hari ini.

Pelakon berkenaan membuat rayuan supaya

diberi kelonggaran untuk menangguhkan penyertaannya dalam program itu yang

sepatutnya bermula hari ini selama tiga bulan.

Penangguhan itu dibuat kononnya kerana Diana terikat dengan kontrak

penggambaran sebuah filem berjudul Kecoh Betul. Menurut pengarah filem itu,

Baldev Singh, syarikat produksi White Merpati Entertainment yang menerbitkan

filem berkenaan telah berurusan dengan Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN)

dalam mendapatkan kelonggaran bagi pihak Diana.

Permohonan itu dibuat minggu lepas setelah Diana terikat dengan perjanjian

penggambaran filem arahannya dari 22 Disember sehingga 22 Januari depan.

Alasan penangguhan Diana itu tiada langsung dalam peraturan PLKN.

* dari blog Ustaz Suhaimi Saad – jazakallah.

 

sekilas : tak faham…(sambil menggelengkan kepala) =(

Sembilu

Encik SAni telah tag aku yg cumel ni..hahaha…nah amek ler bace..

 

1. put your iTunes, Window Media Player, etc on shuffle (i just play Winamp.. good enough)

2. for each question, press the next button to get your answer.

3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.

4. tag 10 friends.

5. have fun!

IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
Because of you (kelly clarkson)

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Malaysia (cutpoliteknik)

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Kita Insan Biasa (Jayjay & Dayang)

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Naluri Lelaki (samsons)

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
Tenda Biru (Desy Ratnasari)

WHAT’S YOUR MOTTO?
Salam Untuk Kekasih (Nadia)

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Teratai (Ramli Sarip)

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Moment Like This (Kelly Clarkson)

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Jika Itu Yang Terbaik (Ungu)

WHAT IS 2 + 2?
Buatmu Ibu (Aeman)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Ku T’lah Jatuh CInta (Agnes Monica)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Mimpi Yang SEmpurna (Peter Pan)

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Seribu Bayangan (Damasutra)

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Akulah Kekasihmu (AX’L)

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Sampai Hati (Spring)

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
DAri Jauh Ku Pohon Maaf (Sudirman)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Wajahmu Kubayangkan (Sudirman)

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Kenangan Semalam (OLAN)

IS YOUR BIGGEST SECRET?
Brown Eyes (Beyonce)

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Kaahe Chhed Mohe (Devdas)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
One Love (instrumental)

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Sembilu (Ella)

 

Mari ..mari..anda di tag!!

1. Cik Satilah

2. Cik Julie

3. Cik Suhaila

4. Cik Ayu

5. Cik Cici

6. Encik Azmir

7. Cik Echa

8. Encik Tomok

9. Encik Wakdol

10. Encik Ridset

(itu pun kalau mereka ini membaca blog aku..hahahaha)