Rasa

Satu pesanan Whatsapp  masuk. Biasa-biasa aku dah set kan bunyi untuk personal mesej dan group mesej. Bunyi itu buat aku mahu lihat segera kerana ia kelihatan seperti personal mesej.

Abi OT hari ini, esok, lusa. Ku baca pesanan itu. Dari suamiku yang tercinta.

Sabtu pun? 

Laju tangan ini membalas. Hanya ikon muka monyok yang ku dapat.

Ok. Balasku.

Aku tak mahu si dia merasa beban dengan kerjanya. Aku mahu dia melaksanakan tugasannya dengan senang hati tanpa perlu risaukan isteri dan anak-anak yang perlu ditinggalkan seharian lama kerana perlu kerja lebih masa untuk mencari rezeki.

Kadang-kadang, OT tu atas arahan pihak atasan. Jika boleh ditolak, pasti beliau akan lakukan. Katanya perlu ganti orang. Jadi, tentunya berat untuk menolak.

Lama sudah kami anak beranak tidak merasai situasi ini. Tak lama dulu si dia kerja di tengah laut. Makan masa berminggu-minggu. Malah terlepas banyak perkara lantaran tidak dapat pulang terus. Ada waktu, tak dapat dihubungi sebab kekangan signal telefon.

Si dia usaha cari pekerjaan lain agar dapat lebih banyak masa bersama keluarga. Alhamdulillah, dapat kerja baru. Tapi kerja ni ikut shift pula. Sebagai isteri aku harus setuju dengan setiap tindakan dia. Perlu sokong agar dia tidak berasa sia-sia menukar pekerjaan.

Sekarang harus biasa-biasakan diri bila si dia kerja lebih masa. Tentunya pulang lewat.

Ada waktu terasa sunyi. Ada waktu tak ada masa nak berfikir.

Tempat kerjaku juga jauh daripada rumah. Perjalanan makan masa 40 minit jika tiada sebarang kesesakan.  Waktu aku masuk kerja 7.30 pagi. Jam 4.30 pagi ku  kunci jam untuk bangun dan buat persediaan bekal makan anak beranak. Seawal subuh aku sudah siap untuk keluar rumah. Waktu-waktu itu, si dia masih lena. Aku pulang lebih kurang jam 6 petang. Sibukkan diri dengan anak-anak.

Kalau ketika si dia OT, pulang lewat. Anak-anak juga sudah tidur. kadangkala aku jua kepenatan dan tidur awal. Bila si dia pulang, kami tidur. Ketika kami bangun si dia tidur.

Jauh di sudut hati, bukan kehidupan ini yang setiap orang mahukan. Sampaikan dapat bicara sebutir dua sahaja ketika bertentang mata.

Tapi, apa daya yang ada demi kehidupan dan rezeki yang harus dikais pagi hingga malam untuk keluarga. Anak-anak kian membesar. Kehidupan semakin mencabar. Kos sara hidup semakin meningkat.

Inilah kehidupan kami. Rezeki datang dalam pelbagai cara. Kehidupan kita juga turut berbeza. Semoga jika ada yang hidup seperti kami, demi sesuap nasi. sama-samalah berdoa agar semua yang kita lakukan diberkati. Yang penting keluarga masih harmoni. Anak-anak tidak terlepas daripada menerima kasih dan sayang kita.

Moga kepayahan ini akan diganti dengan kebahagiaan di dunia dan di akhirat kelak.

 

Advertisements

8 tahun

Assalammualaikum.

hehehe….

8 tahun tinggalkan blog ni sejak ada blog berbayar yang baru. tapi blog berbayar tu pun akhirnya terkubur. terasa rindu nak menulis semula.

dah 8 tahun blog ni sepi. hari ni nak meriahkan semula.

Alhamdulillah. masih bernafas. Dikurniakan kesihatan yang baik. cerita selama 8 tahun tu ada pada blog sekilass.com. tapi sebab tak tarik lagi entry2 dalam blog tu, maka kita buka buru baru jelah ye.

lupakan yang lain. kikiki…

last menulis dulu kat blog satu lagi tu rasanya dalam 2 tahun lepas kot. lepas tu, berhenti kerja, takde masa lagi nak update. langsung tak bayar domain….tutup sudah.

kalau kat sini FREE. hahaha…

ok. ada banyak nak story mory dengan pembaca. hai untuk pembaca lama dan hai untuk pembaca baru.

Boleh panggil saya Cik Norfa. walaupun sudah berstatus ‘puan’ kikiki….

Salam perkenalan.

another tag!

ketepi semua…ade tag yang perlu diselesaikan dari Nida..

Y O U … C A N … O N L Y … T Y P E ……O N E … W O R D !
N O … E X P L A N A T I O N S !

1. Yourself: cute!
2. Your boyfriend :akii
3. Your hair:black
4. Your Mother: Garang
5. Your Father: kurus
6. Your Favorite Item:watch
7. Your dream last night: nothing
8. Your Dream Home: mansion
9. The Room You Are In: cold
10. Favorite colour: orange
11. Your fear: snake
12. Where do you want to be in ten years : Macca’
13. Who you hung out with last night: no one
14. What You’re Not: popular
15. Your Best Friend: happy
16. One of Your Wish List Items: rich
17. Your Gender:female
18. The Last Thing You Did: eating
19. What You Are Wearing: baju kurung
20. Your Favorite Weather:cloudy
21. The Last Thing You Ate: nasi Lemak
22. Your Life: great
23. Your Mood: happy
24. Who are you: secret
25. Who Do You Want To Tag: sumijelly

giler sibuk aku hari ni…

siyes…aku sibuk.

lar…korang kena percaya jugak. hari ni memang aku sibuk!

sibuk sangat-sangat la…

sibuk men fesbuk.

sibuk cari kerja kosong.

sibuk baca blog orang.

sibuk tengok movie.

kan? aku dah cakap dah aku sibuk! korang takmo percaya.

oklah..aku sedang menyibukkan diri ni.

sekilas : pening kepala otak aku!

korang prasan tak?

beberapa perkara yang mungkin korang perasan atau tak dalam blog aku ni…

1) ini adalah entry ke-5 aku hari ini.

2) aku jarang citer pasal mak ayah aku dalam blog aku.

3) aku tak pernah cakap aku cantik, tapi selalu prasan aku comel

4) aku mesti cite yang best2 jer pasal My Cinta..sebab kalau dia baca yang tak best, mesti dia suh aku benti blogging.

5) aku asik cite nak tunggu gaji, tapi bila dah gaji aku tak cite pun.

okey…terima kasih kerana perasan atau tak perasan.

sekilas : bosan weyh nak tunggu kul 5 petang!

cuba bersikap tenang tapi dalam hati…

Setelah sebulan aku menunggu jawapan daripada SPA…malah 14 NOV tu terus je aku check online…tapi tak keluar lagi resultnya…

dan pagi ini tetiba tergerak nak check…dah keluar result Penerbit Rancangan B27…

aku berdebar jugak…setelah masuk no. ic aku tu…treeennnnggg…….

“Dukacita anda tidak berjaya dalam urusan ini”

Memang la cuba berlagak tenang…tapi dalam hati, tertanya-tanya sendiri…kenapa la aku tak dapat?? then, berfikir sejenak…bukan rezeki aku. mungkin ada orang lain yang lebih memerlukan jawatan tu…ye..ada orang yang lebih memerlukan, bukan kerana aku tidak layak (walaupun mungkin itu hakikatnya). cuba sedapkan hati sendiri…

Well, kene juga mencuba lagi kali kedua jika diberi peluang untuk temuduga. Lagipun itu pertama kali aku di temuduga kat SPA. takde pengalaman lagi. Mungkin juga tak cukup persediaan. orang lain yang dah lebih 10 kali pun masih tak dapat dan terus mencuba..kenapa tidak aku kan? Sebenarnya aku frust juga. Sebab memang aku menantikan jawatan tu..tetap kan…sape tak nak ye tak?

aku sedih…tapi nak buat camne…redha jela…

sekilas : waaa…….!!!

 

13 perkara! sila jawab…

Kena TAG dengan Kak Ayu. Dah takmo citer panjang….buat jer…sebab ape aku rela hati buat…sebab aku takde keje kat opis ni.boleh la nak buat..huhuhuhu…

1. Adakah anda rasa anda hot?

Hot ker? kat opis ni cejuk ni ha….!! Hot la jugak dari pada My cInta yang selalu pasan dia hot tu…muahahaha

2. Upload gambar kegemaran anda

1_769979610l

3. Takde soalan, rasanya kena cerita pasal gambar kat atas la kot

nak tau…?? heheh..gambar ni ade sentimental value ni….ader cerita disebaliknya. dan dua handphone tu adalah milik aku dan My Cinta. Time ni baru-baru nak dating..muahahaha….

4. Bila kali terakhir makan pizza?

hahahaha..time puasa aritu…first time dapat gaji!!

5. Lagu terakhir yg anda dengar?

lagu situasi – bunkface

6. Apa yg anda baru buat selain dari menyelesaikan tag ni?

melayari laman web Oh! Tidak

7. Selain nama anda sendiri, anda dipanggil nama apa?

Nopa, Fadhilah

8. Tag lagi 6 orang

wajib ke ape??

1. Adney Syafiq

2. TIADA

3. Hasnida

4. Atiela Razmie

5. Julie Dzali

6. Faizul Mokhtar

 

9. Siapakah orang no 1 pada anda?

Orang yang nak ajar aku buat wordpress…baru je kenal 2-3 hari lepas kt blog..muahahhaa

10. Kata sesuatu pada org no 5..

Update la blog tu….!! entry lama tak bergerak2 pun…

11. No 3 ada hubungan dgn sape?

ada hubungan ngan abang beca…ekekeke

12. Bagaimana dengan org no 4?

dia ade hubungan ngan Fazlie Hashim…no. 4 ni kawan baek aku ni.

13. Pesanan kepada org no 6

aha….!! sila la jenguk blog aku selalu yek..

No 2 takde soalan, jadi saya tak masuk nama kat no 2. Harap maklum. lagipun aku tak tau nak tag sape lagi.kebetulan lak takde soklan lagi bagus kan….

 

Sekilas : hehehehe………….