eksperimental

What’s up guys…erm, aku baru blk kelas eksperimental…dan group aku yg berdedikasi nih..kena buat tajuk maxim gorky..aku sendiri tk tahu aper makna tajuk utk short film ni. aku cuba research kt internet…hahaha..baru aku tahu…itu sebenarnya nama penulis buku rupenya..apala hampeh aku ni. maxim gorky merupakan seorang penulis dari Russia..dan die lebih dikenalil sbg socialist realism. berat ni tajuk ni. lect aku minta cari slh satu page dr buku die utk diadaptasikan ke dlm movie. keadaan kt Malaysia ni manala sama dgn rusia tu…kang jd lain plak…dan tajuk buku yg die suh cari tu ialah ‘lower depth’..japgi aku cari ar…

tadi lect tu dok tayang short film eksperimental yg membuatkan aku tertido sekejap selama 5 minit…boleh tahan boringnya eksperimental ni. lgpn bukan satu dua movie die tunjuk..aderla 5-6 tajuk. yg boring mmg aku menguap byk kali. bkn aku sorg je ek..ramai lg kengkawan dlm kls tu buat benda yg sama. nnti korg kata kau suke tido dlm kls lak. yela, ptg2 kelas..pas mkn lagi..mau tak tido.huuhu…lg plak ada cerita yg kita tak paham, bak kata lect aku tu…mmg mcm takde aper dlm film tu. tp sebenarnya die mmbawa amksud sndiri. aku yakin tiap2 org akan bg pendapat yg berbeza..malah klu ditanya pd pengarah tu sndiri mesti die pn bg jawapan yg sama. betul tak?

kat bawah ni ader info pasal maxim gorky ni klu korg berminat nak tahu la…aku copy and paste jer..hehehe..

Maxim Gorky

Writer
Born: 16 March 1868

Died: June 1936

Birthplace: Nizhny Novgorod (now Gorky), Russia

Best known as: Russian writer known for his socialist realism

Name at birth: Aleksey Maksimovich Peshkov

lower depth - maxim gorky

Maxim Gorky (also spelled Maksim Gorki) is one of the giants of 20th century Russian literature and theater, known for his realistic depictions of how terrible it is to be poor and oppressed. Gorky himself grew up in rough times and was a lifelong spokesperson for the underclass. His political activism led to several years of exile, in spite of his popularity with Russian readers. By 1900 Gorky was a famous literary figure, thanks in part to help from Anton Chekhov. His short stories and his first novel, Foma Gordeyev (1902) gave him notoriety as well as critical success, but his outspoken opposition to the rule of Nicholas II led to his exile to the island of Capri (1907-13). After the 1917 revolution Gorky’s criticism of his friend V. I. Lenin and the Bolsheviks led to another period of what seems to be self-imposed exile, this time mostly in Italy (1921-1931). He continued to write, including plays such as The Counterfeit Coin (1926) and Yegor Bulychov (1931) and the novel The Artamov Business (1925). When Gorky returned to Russia he was greeted as a great Soviet hero and awarded just about every national honor there was. For a while Gorky had the reputation of “selling out” to Joseph Stalin‘s brutal regime, but the reasons for his return are unclear and nobody questions his sincere sympathy for the downtrodden. His death has long been a matter of speculation: either he died of natural causes or Stalin ordered his murder. His other works include the plays Na dne (1902, also known as The Nether Depths and The Lower Depths) and Mat’ (1907, also known as Mother), the book The Confession (1916) and a series of long memoirs that spanned pre- and post-revolutionary Russia.

Extra credit: In 1906 Gorky visited the United States, coming with the support of such dignitaries as Teddy Roosevelt and Mark Twain, but he was pilloried by the press because he was not married to the woman he was travelling with.

Advertisements

dunia student!

dah lama sebenarnya mengidam nk bt blog camni. tp, asik bertangguh je. tu la kata org keje bertangguh ni mmg tk jd. dan akhirnya, tergerak lg sekali aku nk create blog baru utk aku cerita apa2 yang menarik dn tak menarik di sekeliling aku.  aku mmg suke baca blog orang dan suke membuat blog utk diri aku sendiri. pas buat bca sorang2…pedulik la org suke atau tak…klu aku rasa aku nk buat, aku buat jer. asik nk pikir ckp org, smp bila kita nak cuba sesuatu yg kita nak kan…

 baru je blk kelas tadi..terus buat meeting ngn group aku utk iklan merdeka. kali ni mr. max tu minta kitorg ikut tema hari kemerdekaan. bincang2 pnye bincang, kitorg setuju utk jadikan modenas sbg client..erm, member yg lg sorang tu nk buat nippon paint sbg client dan lokasi shooting nnti kt melaka, bandaraya yg bersejarah tu..as a student yg semamangnya bajet ciput atau lg senang…bajet mmg takde langsung, dh tentula kitorg ni berfikir 100 kali klu nk bt jauh2…bknnya uitm ni tak bg kebenaran under subjek bg transpot…tp pengalaman beberapa kali kuar shooting mmg serik…dpt pemandu bas or van yg cengel skit…gasak la..tak boleh tggu lama la..kena ikut jadual la…

mmg la time shooting ader schedule yg disediakan…tp, kdg2 bkn silap kita…group lain yg anta equipment lmbt, nak tak nak kena jgk tggu dr langsung tak kaur shooting kan…itu lagi satu hal…fakulti ni dah tahu student makin lama makin ramai. nak keluar shooting bkn mcm dulu..2-3 group jer..skrg je dh 6 group..tambah2 la skit equipment tu…nak nak kamera tu…klu takat 2-3 je leh pakai..ala, apala sangat student leh blaja..esok klu dh grade…org bkn nk pandang diploma or degree yg ko ader…pengalaman tu yg penting. dan bila lg dtg pengalaman tu klu tak time blaja..atau pn time pratikal…lain2 kena la usaha sndri celah2 kat mane production yg nak guna crew kan…

last2 decide utk buat area2 s.alam ni jgk…bab surat menyurat..kitorg dh mmg expert..kui kui…takat kena maki ngn lecturer sbb slh format tu..dah takdela..tggl nk kena maki kat MBSA tu je klu die byk bunyi…dan client mantain modenas…td aku call abg aku nk pinjam motor medenas die..nk jd kan props…abis la motor die aku gamntung byk bendera nnti.hehe…

mlm ni ader konferensei plak..cite apa ek? ‘the white balloon’ film iran. director Jafar Panahi, 1995..durasi 85 minit…huhuhu…tak tahu le lagi camne citer die..tp tgk anugerah yg film ni dpt gempak gak! golden camera (1995 cannes film festival), Best International Film(1995 Sudbury Cinefest), gold AWard (1995 Tokyo International Film Festival)…smp ke tokyo menang tu..aku ingt klu masuk ke malaysia punye festival..semua film kita kalah…hahaha. no komen! takkan aku nk kutuk film melayu kan…at least..kita mencuba…cuma belum lagi smp matlamat utk maju seperti negara2 lain.

The White balloon