sekilas
a simply life

Ada ketikanya aku akan merindui waktu itu…(part 1)

time aku berjalan menuju ke office pagi tadi, tiba-tiba aku rasa aku rindukan sesuatu…rindukan suasana itu..dan semua orang itu dan juga diri aku pada ketika itu.

aku rindukan zaman belajar aku. =) dari aku sekolah rendah, sampai sekolah menengah dan sampailah aku menjadi pelajar UiTM di FSP/TEKA. entahlah, time aku berjalan tu aku rasa macam boringnya life macam ni…mengadap kerja je…(hakikatnya takde kerja)…

itu yang buat aku teringat waktu belajar….huhuhu…sadis kan ayat aku..(macam hareemmmm)…

dulu time aku tahun 1- sampai tahun 4 aku sekolah kat SK Jalan Pasar 2. sape-sapa yang pernah dengar, pernah lalu, pernah sekolah kat situ, tahu la sekolah tu kat mane.  Dan antara nama kawan yang aku ingat time skolah tu dulu ialah Nuri Musfirah, Haziqah (anak guru besar), Azlan, Azizan, Imran Syah, Farah Wahidah, dan ada lar satu dua wajah yang aku ingat tapi aku lupa nama dorang. itu pun nama-nama yang aku ingat ni pun ader sebabnya..kalau tak aku tak ingat jugak.huhuhu….

Dulu time sekolah rendah kat sini ada lah sikap aku ni macam ganas2 sket…ala-ala tomboi kecik lar..huhu…aku kawan ngan budak-budak lelaki. Main pemadam, main bola guna kertas tu siap buat tiang gol. men pensel, tutup botol…Malah aku duduk kat sebelah lelaki, nama budak tu Azlan…ha..sebab tu aku ingat dia. budak ni tinggi dan besar badan dia. cam leh jadi bodyguard aku lar. Waktu tu, aku memang duduk sorang pun, pastu Azlan ni baru masuk sekolah tu, aku suh dia duk sebelah aku. kusi sebelah kosong kan. start tu, kitorg kawan. tapi time tu jela..sekarang sah2 aku tak tahu dia kat mane…

Lepastu, aku ni dulu suka gaklah pinjam duit orang….atau dalam erti kata yang agak kasar sket..aku ‘pow’ duit orang. korang tahu berapa aku ‘pow’ ? tak banyak pun, 20 sen je..huhu. tp time tu 20 sen pun dah rasa besar dah. Dan orang yang selalu aku ‘pow’ ni nama dia Nuri Musfirah. huhuhu…aku dengan dia ni kira baik jugaklah…sebab tu budak ni selalu bagi aku 20 sen bila aku minta. tapi aku ingat dia buat-buat tak tahu. sekali bila ayah aku datang sekolah dia ngadu kat ayah aku kata aku pinjam duit die tak bayar-bayar. hahahaha…kan dah kantoi…ayah aku pun tanya berapa..setelah dikira-kira time tu adala jumlahnya dalam RM4…ayh aku pun bayarkan. huhuhu…banyakkan sampai jadi RM4…dengan Nuri ni pun aku ader kes skali ngan die smpai kena menghadap guru besar. Ada satu hari dulu tu, kitorang ni dah takde kerja agaknya. cikgu takde dalamkelas ke ape ntah. kami main gunting. mula-mula aku gunting rambut dia dia gunting rambut aku. gunting sikit jer. macam takde efek pun lah…pastu die pi gunting kening aku..aku pun apa lagi, gunting lar kening dia. tapi punye bebal kami ni dulu, kening si Nuri ni dah lar nipis. halus-halus plak tu..sekali aku gunting langsung minah ni takde kening. tak ke haruuu….agaknya dia bengang dia takde kening dia pi ngadu kat cikgu dan akhirnya kami di hadapkan pada guru besar. memang kelakar abis…bila balik sekolah, akak  aku (kak shila) nampak kening aku macam cacat sikit..aku suh rahsiakan dari mak. Tapi bila balik rumah dia bengang ngan aku sebab mak aku suh dia masakkan maggi untuk aku dia pi pecah lubang…dah sudah mak aku bising tak pasal2…alhamdulillah, mak pi bakar buah keras sapu kat kening aku, then kening aku lebat cam biasa. hehehe mongok betul aku time tu.

okey…lepas tu, dulu ada sorang budak kelas aku ni pandai matematik. tapi dia ni kecik jer orangnya. kira klau dalam barisan die ni akan duduk depan sekali la sebab rendah. dan satu lagi die kalau sebut huruf R lain macam sikit. kalau perkaraan ‘rasa’ dia akan sebut ‘ghasa’. lain macam la kan….’roti’ jadi ‘ghoti’ huhuhu….layannnn….nama dia Azizan…klu tak silap aku la..huhuhu…

Haziqah ni plak..anak guru besar…dah memang lar aku ingat dia tu sape…pastu die suka ikat rambut japgi macam ada riben2 kat rambut die. rambut die ala-ala curl la time tu..dan die ni tinggi jugak orangnya…

sorang lagi kawan aku ni yang sememang-memangnya aku ingat, Farah Wahidah Mohd Shah..betul ke?? huhuhu…dia ni aku ingat sebab dari sekolah rendah, sampai sekolah menengah dan sampai sekarang tak lost contact lagi. alasan terbaik, kami memang satu sekolah dan dia pun still duk pandan indah. jumpa tu tidaklah selalu. tapi last sekali aku jumpa dia time buka puasa ngan dak-dak sekolah Pandan indah. hurmm..kire masih keep dalam sentuhan la kan..huahuahua….

Dan lagi sorang Imran Syah ni aku ingat sebab kakak dia tu bestfriend kakak aku…dan sampai skrg kakak aku masih keep in sentuhan dengan kakak die…dan aku pun adalah 3-4 bulan sekali dapat menghubungi mamat ni..huhuhu…time aku keje kat Teraju Reka dulu ada juga mat ni datang lepak minum ngan aku. tapi lepas dia dapat keje kat Johor kot tak silap aku..langusng dah aku tak jumpa. apatah algi di hari raya…aku jumpa kakak dia jer..huhuhu….

sebab-sebab seperti di atas lar aku masih ingat beberapa nama kawan-kawan di sekolah jalan Pasar dulu…

2M

Okey tolonglah cari aku dalam gambar ini….dan kalau korang ingat mana satu azizan tolong bgtahu..aku lupa lak muke die camne..huhuhu…kill kill die die..mongok nopa ni.

orait…aku sakit pewot la kawan…nanti aku sambung story lagi. tadi makan roti canai + nasi lemak buatkan perut aku memulas plak.

sekilas : dah dapat jadual keje tapi macam takde keje jugak..hahahaha. sebab tu aku rajin memblogging.

2 Responses to “Ada ketikanya aku akan merindui waktu itu…(part 1)”

  1. Aku nak tergoling2 gelak time ko cite ni..mcm aku je.Hahhahahaha…xsangke ko ingat lagi kisah kening..sampai skang tak tumbuh tau tak!ni konye pasal..rindu kan kat zaman dulu..ko dah kawin ke??rupe ko lain gile..terharunye igt kat aku..add aku kat friendster ke,facebook k…

  2. hehehe….macam mane kau boleh jumpa blog aku ni..lepas tu dan-dan plak memang aku ader citer psl ko…huahuahua….
    mane tak ingat psl kening tu…aku belum kawin lagi ler..kau camne plak? aku dah add kau kan fesbuk….silalah accept yer…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: