sekilas
a simply life

kanak-kanak Melayu dan India

di suatu petang yang hening, di taman hak milik MPAJ…terdapat beberapa keluarga membawa anak-anak ke situ untuk beriadah. sekumpulan anak-anak sekolah rendah menjalani latihan bola sepak bersama jurulatih mereka sambil diperhatikan parents yang prihatin (risaula kot-kot injured ke?).

terdapat seorang perempuan berjalan menuju ke tangga. anak-anak disekelilingnya memanggil “maksu..maksu..nak air.” hehehe…maksu menoleh dan bagi air la kan..ape lagik.

maksu duduk.

budak 1 : fuyo..ko tangkap macam keeper. (merujuk kepada dua orang kanak-kanak yang sedang bermain bola)

budak 2 : biasala. tengok orang la.

budak 1 : aku pun boleh jadi keeper. ko tengok aku tangkap…ha..terer kan.

budak 1 menangkap bola sambil berguling-guling. walhal bola tu tak laju mana pun. nak tunjuk aksinya lebih bagus dari budak 2 yang sekadar berdiri menangkap bola. Budak 1 terus menyepak bola ke arah budak 2. tapi, budak 2 gagal menyambut sepakan itu lalu bola itu pergi jauh darinya ke belakang. terus dia berkata…

budak 2 : tak nak lah kawan dengan awak.

budak 1 : ha..macam tu la nak mayen…baru betul. saya tendang bola bagus. (dia pun berlari2 mengambil bola tu).

maksu menyedari, budak 1 itu berbangsa India, dan budak 2 berbangsa Melayu. dan terus menyedari, apabila budak India itu mengambil semula bola, budak Melayu itu akan kembali bermain. tapi, bila dia gagal menyambut bola dan bola ke belakang jauhnya, dialog yang sama dituturkan “takmolah kawan dengan awak.” tetapi, budak India tersebut terus gagah mengejar bola dan ingin bermain bersama budak Melayu itu.

dan maksu buat tak reti, hahaha…dia memanggil anak-anak buahnya..sebab…

2

1

3

itulah sebabnya…aktiviti petang semalam yang agak seronok.

sekian terma kasih…

sekilas : ade ke patut Linda ajak aku gi tengok wayang kat Bukit Tinggi. kalau aku ajak die ke times square, dia mau tak? 

 

3 Responses to “kanak-kanak Melayu dan India”

  1. waahhh..bagus maksu ni..nak ikoottt..huhu ini memang keje ko dikala bosan eh??😛

  2. iela jeles sebab takde kamera kt rmh dier..tertinggal dm kete abg aizad…hahahaha

  3. senget..xper arr..aku dah bergembira ngan kameraku di KLCC..ngeh3


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: