sekilas
a simply life

dunia student!

dah lama sebenarnya mengidam nk bt blog camni. tp, asik bertangguh je. tu la kata org keje bertangguh ni mmg tk jd. dan akhirnya, tergerak lg sekali aku nk create blog baru utk aku cerita apa2 yang menarik dn tak menarik di sekeliling aku.  aku mmg suke baca blog orang dan suke membuat blog utk diri aku sendiri. pas buat bca sorang2…pedulik la org suke atau tak…klu aku rasa aku nk buat, aku buat jer. asik nk pikir ckp org, smp bila kita nak cuba sesuatu yg kita nak kan…

 baru je blk kelas tadi..terus buat meeting ngn group aku utk iklan merdeka. kali ni mr. max tu minta kitorg ikut tema hari kemerdekaan. bincang2 pnye bincang, kitorg setuju utk jadikan modenas sbg client..erm, member yg lg sorang tu nk buat nippon paint sbg client dan lokasi shooting nnti kt melaka, bandaraya yg bersejarah tu..as a student yg semamangnya bajet ciput atau lg senang…bajet mmg takde langsung, dh tentula kitorg ni berfikir 100 kali klu nk bt jauh2…bknnya uitm ni tak bg kebenaran under subjek bg transpot…tp pengalaman beberapa kali kuar shooting mmg serik…dpt pemandu bas or van yg cengel skit…gasak la..tak boleh tggu lama la..kena ikut jadual la…

mmg la time shooting ader schedule yg disediakan…tp, kdg2 bkn silap kita…group lain yg anta equipment lmbt, nak tak nak kena jgk tggu dr langsung tak kaur shooting kan…itu lagi satu hal…fakulti ni dah tahu student makin lama makin ramai. nak keluar shooting bkn mcm dulu..2-3 group jer..skrg je dh 6 group..tambah2 la skit equipment tu…nak nak kamera tu…klu takat 2-3 je leh pakai..ala, apala sangat student leh blaja..esok klu dh grade…org bkn nk pandang diploma or degree yg ko ader…pengalaman tu yg penting. dan bila lg dtg pengalaman tu klu tak time blaja..atau pn time pratikal…lain2 kena la usaha sndri celah2 kat mane production yg nak guna crew kan…

last2 decide utk buat area2 s.alam ni jgk…bab surat menyurat..kitorg dh mmg expert..kui kui…takat kena maki ngn lecturer sbb slh format tu..dah takdela..tggl nk kena maki kat MBSA tu je klu die byk bunyi…dan client mantain modenas…td aku call abg aku nk pinjam motor medenas die..nk jd kan props…abis la motor die aku gamntung byk bendera nnti.hehe…

mlm ni ader konferensei plak..cite apa ek? ‘the white balloon’ film iran. director Jafar Panahi, 1995..durasi 85 minit…huhuhu…tak tahu le lagi camne citer die..tp tgk anugerah yg film ni dpt gempak gak! golden camera (1995 cannes film festival), Best International Film(1995 Sudbury Cinefest), gold AWard (1995 Tokyo International Film Festival)…smp ke tokyo menang tu..aku ingt klu masuk ke malaysia punye festival..semua film kita kalah…hahaha. no komen! takkan aku nk kutuk film melayu kan…at least..kita mencuba…cuma belum lagi smp matlamat utk maju seperti negara2 lain.

The White balloon

No Responses to “dunia student!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: